Meteen naar de inhoud

Ideeën van een tuinontwerper voor schaduwrijke plekken in uw tuin

Door: Julien

Als u veel schaduw in uw tuin hebt, weet u dat tuinieren op die plaatsen een hele uitdaging kan zijn. Hoewel de meeste planten de voorkeur geven aan zon, zijn er ook veel die heel goed in de schaduw groeien.

Het vereist echter veel expertise om een tuin in de schaduw te cultiveren en u kunt het beste een professionele tuinontwerper in Nederland inschakelen voor hulp.

Een overvloed aan bomen

Een professionele tuinontwerper kan u helpen met tuinontwerpideeën voor schaduwrijke gebieden. Veel gebieden in Bergen en Passaic Counties, en in het noorden van New Jersey in het algemeen, zijn al honderden jaren bewoond. Volgroeide bomen zijn er in overvloed en bieden voldoende schaduw voor huiseigenaren in deze gebieden. Dit vormt een probleem wanneer men probeert te tuinieren.

Tuinontwerp ideeën voor schaduwrijke gebieden in Nederland

Als u veel schaduw heeft, zijn er veel dingen die u kunt doen om uw tuin op te fleuren. Denk eraan dat tuinieren in deze gebieden moeilijk kan zijn en dat u het beste een professional kunt bellen voor hulp en advies. Hier volgen een paar ideeën:

Paden – Een pad verdeelt een gebied en kan worden bekleed met visueel aangename planten. Het pad kan worden gebruikt om de aandacht te vestigen op een centraal punt in uw tuin. Paden zijn zeer veelzijdig.
Verminder gras – Zelfs gras dat als schaduwtolerant wordt bestempeld, heeft het moeilijk om in de schaduw te groeien. In plaats van te vechten om een groot stuk gras mooi te houden, vermindert u de hoeveelheid gras. Plant schaduwminnende planten rond het gras of schaf gras helemaal af en plant bodembedekkers.
Terugtrekplek – Kies een afgelegen plek in uw tuin. Zet er een mooi bankje en wat bloemen neer en u bent klaar om op een warme dag van een koel drankje te genieten. Zo creëert u uw eigen oase in uw tuin.
Gebruik kleur – Om schaduwrijke plekken op te fleuren, gebruik zoveel mogelijk kleur. Groen is een mooie kleur, maar geel en goud schitteren op schaduwrijke plekken. Kies een palet van complementaire kleuren en geef uw schaduwrijke tuin een oppepper.

Een aantal andere tips

Gebruik kunst – Overweeg om leuke en eigenzinnige voorwerpen in uw tuinontwerp te verwerken. Deze voorwerpen geven een persoonlijkheid aan het gebied. Ze zullen charme en misschien zelfs licht aan de tuin toevoegen.
Voeg water toe – Een waterpartij in uw tuin, zoals een beekje of een vijver, voegt visuele aantrekkingskracht toe. Deze waterpartij kan het middelpunt van de tuin worden en aanvullende planten kunnen worden toegevoegd om het gebied te benadrukken.
Architectuur – Gebruik interessante en unieke voorwerpen om uw tuin te verfraaien. Stukken zoals molenstenen, oude vaten die als plantenbakken worden gebruikt en nog veel meer kunnen worden opgenomen in het totale tuinontwerp.
Planten – Natuurlijk, het idee van het hebben van een tuin is om planten te hebben. Er zijn veel planten die in een schaduwrijke tuin kunnen worden gebruikt. Schaduwminnende planten zijn er in allerlei kleuren, texturen, maten en sommige geuren zelfs. Bestudeer het brede scala aan opties voor uw tuin. Dit kan een ontmoedigende taak zijn, dus aarzel niet om een professional te bellen voor hulp.
Lagen – Gebruik lagen in uw tuin om de tuin interessanter te maken. Het gebied is al schaduwrijk, dus je weet dat je bomen hebt. Voeg planten en objecten van verschillende hoogtes toe om uw tuin interessant te houden en te voorzien van aandachtspunten.

Bij het bedenken van tuinontwerpideeën voor schaduwrijke gebieden kunt u het beste de hulp inroepen van een professioneel tuinontwerpbedrijf. De unieke problemen van tuinieren in schaduwrijke gebieden zijn een uitdaging, maar niet onoverkomelijk! Veel plezier met het tuinontwerp en veel plezier in uw tuin.